Son günlerde artan olumsuz hava koşulları, Türkiye'nin doğu bölgesinde bulunan ve doğal güzellikleriyle ünlü Artos Dağı'nda dağcıların mahsur kalmasına sebep oldu. Kar yağışı ve dondurucu soğuklar, doğa severlerin macera dolu yürüyüşlerini tehlikeye atarken, kurtarma ekiplerinin de alarma geçmesine neden oldu. Salı günü akşam saatlerinde, bölgedeki dağcıların iletişim kuramadığı ve yardıma ihtiyaç duyduğu yönünde ihbarlar alınmaya başlandı. Hemen ardından bölgeye ulaşan kurtarma ekipleri, zorlu hava koşullarına rağmen hızlı bir şekilde harekete geçerek mahsur kalan dağcıları kurtarmak için zamana karşı yarışa girdi.
Olayın duyulması üzerine, Artos Dağı'nda mahsur kalan dağcı sayısının toplamda 12 olduğu öğrenildi. Dağcılar, gruplar halinde bölgeye tırmanmıştı ve kötü hava şartları nedeniyle geri dönüş yolunu bulmakta zorlandılar. İhbarı alan kurtarma ekipleri, dağcıların en son bulundukları noktalara ulaşmak için harekete geçti. İlk etapta, bölgenin zorlu doğası ve kış koşullarının etkili olması nedeniyle, olay yerine ulaşmanın güç olduğu bildirildi. Ekipler, dört bir yanı sarılmış olan dağların eğimli arazisinde kar ve buz nedeniyle kayma riski ile karşı karşıya kalırken, tüm dikkatlerini yüksek konsantrasyonla göstermeye çalışıyor.
Kurtarma operasyonlarına katılan çeşitli ekipler, bölgeye ulaşırken hem hava hem de karayolu şartlarını göz önünde bulundurarak hareket etti. Türkiye Dağcılık Federasyonu’ndaki uzman dağcılar da kurtarma ekibine destek vermek için hızlı bir şekilde yola çıktı. Kendilerine hazırlanan tüm ekipmanlarla ilgili olarak önceden bilgilendirilmeleri sağlandı. Yerel halkın da destek olmak için harekete geçtiği belirtiliyor. Köylüler, kurtarma ekiplerine yiyecek ve içecek ikmali yaparken, bir yandan da dağcılara ulaşabilmek adına kendi imkanlarıyla yardım ulaştırmaya çalışıyorlar. Artos Dağı'nda yaşanan bu durum, sadece kurtarma ekiplerinin değil, aynı zamanda bölgede yaşayanların da ekosistemle olan güçlü bağını ortaya koyuyor ve bir araya gelerek birlik olma ruhunun ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
İçmelerine yardımcı olabilmek adına sıcak içeceklerle donatılan kurtarma ekipleri, mahsur kalanların hayati durumunu sürekli olarak takip ediyorlar. Sıcaklığın -10 °C’ye kadar düştüğü bu zorlu koşullarda, mahsur kalan dağcılar için zamanla yarış başladığı ifadeleri yer aldı. Kurtarma çalışmaları, hem arazinin zorluğu hem de hava şartlarının giderek kötüleşiyor olması nedeniyle sıkı takip altına alınıyor. Ekiplerin morale ihtiyacı olduğu bilinirken, onları destekleyecek sosyal medyadaki paylaşımlar da oldukça etkili oldu. İnsanlar, sosyal medya üzerinden “#ArtosDağıKurtarma” etiketiyle bu duruma dikkat çekiyor ve bir umut ışığı olmayı hedefliyorlar.
Kurtarma çalışmalarının haftanın en yoğun günlerinde gerçekleşmesi, ekiplerin de artırılmış mesai yapmalarını gerekli kılmakta. İçinde bulundukları zor koşullar, hayatta kalma mücadelesinin yanı sıra ekiplerin dayanışması için de ufuk açan bir durum. Başta Jandarma Arama Kurtarma ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) ile birlikte, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllülerin de katımıyla çoklu bir strateji belirlenmiş durumda. Mahsur kalan dağcıların tahliye edilebilmesi için ilk güne yönelik planlar yapılıyor. Şu anda, van ve bölgedeki diğer illerden gelen yapı teknikleri, kurtarma sürecinin hızlanması için aktif olarak iş birliği yapıyorlar.
Gelişmeler oldukça, ilgili yetkililerden (afeten sorumlu yerel otoritelerden) ve kurtarma ekiplerinden bilgiler alınmaya devam ediliyor. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması ve halkın bilgilendirilmesi, hem doğaseverler hem de yerel otoriteler açısından son derece esaslı bir konu haline geldi. Artos Dağı'nda hicran dolu bekleyişin sona ermesini umarak, herkesin gözü kurtarma ekiplerinin başarısında. Zaman kaybetmeden, tüm dağcıların sağlık ve afiyette bir an önce kurtarılmasını bekliyoruz.