İtalya'da sağ koalisyon hükümeti, 1990 yılında bir felaket sonrasında kapatılan nükleer santrallere geri dönme kararı aldı. Hükümet ayrıca son nesil küçük reaktörlerle operasyonları yeniden başlatmayı öngören bir yasa tasarısını kabul etti.
Ülkede enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefini belirleyen Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, Ekim 2022'den bu yana nükleer enerji konusunu gündeme getiriyor. Bakanlar Kurulu, yapılan değerlendirmelerin ardından bugün nükleer enerjiye dönüş konusunda ilk somut adımı attı. Meloni, bir görüntülü mesajla konu hakkında açıklamada bulundu. "Bugün hükümet, enerji güvenliği ve stratejik bağımsızlığı sağlayabileceğimiz bir düzenlemeyi onayladı, yani parlamentonun incelemesi için nükleer enerjiyi öneriyoruz." dedi.
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin ise yasa tasarısının detaylarına ilişkin bilgi verdi. Bakan, kabul edilen yasa tasarısının, geçmiş nükleer deneyimlerinden farklı olduğunun altını çizdi. "Büyük santrallere dayalı bakış açısını terk ederek, yeni nesil füzyon teknolojilerine yeni bir yaklaşım dahilinde gidiyoruz." şeklinde konuştu. Bu tasarının, parlamentonun onayından sonraki 12 ay içinde hayata geçirileceğini belirtti.
Kabine toplantısının yanı sıra, enerji maliyetlerinde hissedilen son dönem kıpırdanmaya karşı aileleri ve işletmeleri desteklemek için 3 milyar euroluk bir mali destek paketinin kabul edildiği de ifade edildi. Meloni, sosyal medyada paylaştığı video mesajda 3 milyar euroluk bir kaynak ayırdıklarını, bunun 1,6 milyarının aileler, 1,4 milyarının ise işletmeler için geçerli olacağını bildirdi.
Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri konumundaki İtalya, nükleer enerjiye yeniden dönüş yapacak ilk büyük ekonomi olarak ön plana çıkabilir. 1987'deki Çernobil felaketinin ardından İtalya'nın nükleer enerji üretimini tamamen durdurduğu hatırlatıldı. Ancak 2011 yılında yapılan referandum, nükleer enerji üretimine dair yasağı kaldırmak ile sonuçlandı. Bu alanda yeni bir dönemin kapılarını aralayan İtalya hükümeti, ülke ekonomisinin enerji bağımsızlığını ve güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.